Co zjeść w Atenach?

Co zjeść w Atenach?

Każdy kto wybiera się do Grecji powinien spróbować jej kuchni, sprawi ona że nasze kubki smakowe poznają zupełnie nowe doznania. Zastanawiacie się co zjeść w Atenach podczas wizyty w tym malowniczym kraju? 

Jeśli macie zamiar odwiedzić stolicę Grecji, to miasto oprócz mnogości atrakcji turystycznych oferuje nam również doznania kulinarne które zapadną nam w pamięci na długi czas. Kuchnia grecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest to kuchnia prosta co nie znaczy że nie zaskoczy naszych podniebień. Dania bazują często na oliwie, rybach, baraninie czy serze feta. Zastanawia Was co zjeść w Atenach podczas wyjazdu?  Sprawdźcie przygotowaną przez nas listę najpopularniejszych dań tego regionu.

 

Tzatziki

Jest to przepyszny grecki sos przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku, świeżych ogórków i oliwy z oliwek. Jeśli spróbujecie go podczas wizyty w Grecji to już nigdzie indziej nie będzie wam tak smakował. Sos ten serwowany jest do wielu dań a także jako samodzielna przystawka.

 

Souvlaki

Jest to popularny grillowany szaszłyk z wieprzowiny lub drobiu. Serwowany jest na talerzu z frytkami, warzywami i sosem tzatziki lub owinięty w pitę. Sekretem smaku tego dania, są aromatyczne przyprawy, którymi marynuje się mięso. Danie to spotkacie w każdej restauracji i budce z street foodem na mieście. 

(Co zjeść w Atenach - Souvlaki)
(Co zjeść w Atenach – Souvlaki)

 

Mousaka

Jest to klasyk kuchni greckiej, będący jedną z naszych ulubionych potraw tego regionu. Mousaka to tradycyjne zapiekane danie przygotowywane na bazie pomidorów, bakłażana i mięsa mielonego. W zależności od regionu jego skład może się w niewielkim stopniu różnić.  Górna warstwa pokryta jest sosem beszamelowym i dodatkiem sera.

 

Horiatiki

Sałatka grecka to chyba jedna z najbardziej znanych sałatek na świecie. Jej obowiązkowymi składnikami są dojrzałe pomidory, ogórki, czarne oliwki, zielona papryka, czerwona cebula no i oczywiście solidna porcja sera feta. Całość polana jest oliwa z oliwek i posypana oregano. 

 

Loukoumades

Ten przepyszny słodki deser dostępny jest praktycznie w każdej kawiarni. Loukoumades są to klasyczne greckie mini pączki, standardowo podawane są z miodem i orzechami włoskimi. Na do gustu przypadła wersja dla łakomczuchów, podawana z dodatkiem czekolady, masła orzechowego, lodów i posypki z pistacji. Najlepiej skosztować tego specjału w lokalu Lukumades. 

(Co zjeść w Atenach – Loukoumades)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inline
Inline